Categories
Hartanah Pemilikan Rumah Skim Perumaha

7 KESILAPAN YANG PERLU DI ELAKKAN JIKA ANDA INGIN MENJUAL HARTANAH

Assalamualaikum…

Indah dan tenang sungguh suasana di kampung.. di kala abam bosan xde aktiviti “viewing/inspection” abam dapat idea dari sahabat abam Dato Boo Korie (DBO) berkenaan tips untuk mengelakkan kesilapan semasa menjual hartanah.

Jom Abam huraikan serba sedikit tentang kesilapan (pada pendapat abam yang xseberapa ini) yang harus di elakkan semasa anda menjual hartanah bagi memastikan anda mendapat keuntungan yang maksimum semasa menjual hartanah.

1. “Asking Price” melampau dan tidak mengikut harga pasaran “Market Value”

Kebanyakan penjual inginkan keuntungan maksimum di saat ingin menjual hartanah mereka. Ramai juga di kalangan mereka yang mengambil kira jumlah yang mereka sudah habiskan untuk “renovate” dan “invest” pada hartanah tersebut dan di “factor In” kan kepada “asking price”.. Bagi kebanyakan kes, penjual kebiasaan nya akan meletakkan “asking price” lebih tinggi daripada harga pasaran. Selalunya Ejen hartanah akan menasihatkan penjual untuk mengikut harga pasaran semasa bagi mengelakkan masalah pada “valuation report” kelak.

images

Jika hartanah tidak di letakkan pada harga yang sepatutnya atau dalam erti kata lain “over market value” bakal pembeli kebiasaan nya akan menolak dan akan mencari unit yang lebih baik pada harga yang lebih berpatutan. Pada masa yang sama juga unit tersebut akan mengambil masa yang lama untuk dijual walaupon di turunkan sedikit demi sedikit. Bagi kebanyakan kes yang abam uruskan, kebiasaannya hartanah yang pada mulanya “asking price” melebihi harga pasaran akhirnya akan terjual dibawah harga pasaran.. malah lagi rendah dari yang sepatutnya.

2. Memilih Ejen Hartanah yang salah

Kebanyakan penjual akan memilih untuk “list” dengan Ejen yang bagi harga yang paling tinggi untuk hartanah mereka. Pemilik sepatutnya memilih Ejen yang berpengalaman dengan “marketing Plan” yang terbaik untuk hartanah mereka. Pada kebiasannya Ejen yang berpengalaman mempunyai jaringan kenalan yang luas dan juga mungkin sudah ada bakal pembeli yang berpotensi.

Kos melantik Ejen yang berpengalaman di kawasan hartanah tersebut dengan rekod jualan yang bagus adalah sama dengan yang tidak berpengalaman. Pengalaman inilah yang seharusnya digunakan semasa rundingan harga dan juga hartanah dapat di jual dalam masa singkat dengan masalah yang minimum.

Nota: Abam adalah Ejen yang berpengalaman di kawasan sekitar Shah Alam. (promote sket.. hhahaha)

3. Melantik lebih daripada seorang Ejen untuk hartanah yang sama

Pada kebiasaannya, Ejen hartanah akan lebih memberi fokus kepada unit yang mendapat kepercayaan penuh dari penjual (Exclusive) dari segi “marketing”.

images2

Kelebihan melantik Exclusive ejen untuk penjualan hartanah:

 • Boleh mengawal “asking price” di medium pengiklanan.
 •  “Single Contact Point”. Kurang gangguan daripada ejen-ejen lain.
 • Ejen yang dilantik boleh berbelanja untuk “marketing” tanpa rasa bimbang.
 • Situasi Menang- Menang untuk kedua2 pihak Owner dan Penjual .

4. Gagal Untuk Memasarkan Hartanah Dengan Efektif 

Strategi pemasaran yang bagus akan memboleh kan hartanah anda menyerlah di pasaran. Ia juga akan membezakannya dari ratusan malahan ribuan hartanah di pasaran semasa. Pada kebiasaannya, sekiranya hartanah di pasarkan di medium pengiklanan yang sesuai seperti Iproperty, PropertyGuru, Propwall dan sebagainya kebarangkalian untuk mendapat prospek pembeli adalah lebih tinggi.

1c6e9c81748f7c1c8d57cafd1e21c51b

Sekiranya di uruskan oleh Ejen hartanah, pastikan hartanah anda muncul di semua medium pengiklanan. Lantik EJen yang berpengalaman dan berdaftar kerana aktiviti pemasaran mereka lebih meluas dan terbukti berkesan.

5. Keadaan Hartanah Yang Kotor, Rosak & Tidak Terjaga

Keadaan hartanah yang tidak terurus dan kotor biasa nya akan memberi tanggapan yang negatif kepada bakap pembeli. Ia juga memberikan petunjuk kepada kemungkinan terdapat kecacatan (defect) yang tersembunyi yang mungkin terpaksa di tanggung pembeli sekaligus meningkatkan kos pemilikan.

090905e

Sekiranya owner gagal untuk membaik pulih kerosakan yang sepatutnya, kemungkinan tawaran belian dari pembeli berkemungkinan besar adalah rendah dari apa yang diharapkan. Ini disebabkan pembeli bimbang akan kos yang terlibat untuk membaiki kerosakan.

6. Tidak Arif Tentang Proses Jual Beli Hartanah 

Kebanyakan masalah terjadi semasa urusan jual beli adalah disebabkan oleh kurangnya ilmu tentang jual beli hartanah baik di pihak penjual mahupon pembeli. Kontrak jual beli atau Surat Perjanjian Jual Beli yang di tandatangani adalah “Legally Binding Document” dan sah mengikut undang undang.

Melantik Ejen hartanah yang berpengalaman yang tahu selok belok tentang urusan jual beli akan menjelaskan dengan sepenuhnya kepada kedua dua pihak pembeli dan penjual tentang apa yang akan mereka tandatangan. Seterusnya menerangkan juga tentang proses-proses yang akan berlaku sepanjang proses jual beli berlangsung.

7. Gagal Untuk Mempertimbangkan Tawaran Dari Pembeli

Kebanyakan Owner berpendapat tawaran yang di terima adalah salah satu dari tawaran yang akan datang kepada mereka. Terdapat kemungkinan yang Owner akan reject “Offer” yang di kemukakan dan menunggu offer pada harga yang lebih baik. Situasi ini selalu terjadi bila mana “offer” yang di terima adalah sejurus selepas hartanah di iklankan di pasaran.

Banyak juga kes yang terjadi dimana owner terpaksa melepaskan hartanah pada harga jauh lebih rendah daripada harga tawaran yang diterima sebelumnya.

Bagi kebanyakan kes, Abam akan menasihati Owner supaya menimbangkan tawaran yang di terima dari pembeli dengan mengambil kira juga faktor faktor seperti keadaan ekonomi semasa dan juga lambakan hartanah di pasaran.

Sekian sahaja dari abam.. maafkan bahasa rojak abam…  semoga bermanafaat.

Nota: Sesiapa yang perlukan bantuan utk menjualkan hartanah boleh lah datang mengeteh dengan abam untuk perbincangan lanjut. hahaha.. 

Share This:

Categories
Hartanah Pinjaman Rumah

Cara Pengiraan Kelayakan Dan Proses Berkaitan Pinjaman Perumahan Kerajaan (LPPSA)

Assalamualaikum….. Ramai rakan-rakan Abam yang bertanyakan bagaimana nak mengira kelayakan pinjaman perumahan kerajaan dan juga proses-proses yang terlibat lebih lebih lagi selepas peraturan baru yang berkuat kuasa mulai 01 April 2015 iaitu “Jumlah keseluruhan potongan di dalam slip gaji termasuk potongan rumah tidak boleh melebihi 60% daripada Gaji Kasar”.  hmm bunyi nya agak complicated.. jom abam terangkan serba sedikit berkenaan cara-cara mengira kelayakan….

Bagaimana pengiraan kelayakan pinjaman perumahan kerajaan (LPPSA) dibuat? 

Untuk mengira anggaran kelayakan pinjaman perlu melalui 3 langkah :

gaji

Langkah 1 : Kelayakan berdasarkan Gaji Pokok/Hakiki semasa. Caranya, lihat Gaji Pokok/Hakiki di dalam slip gaji dan rujuk jadual kelayakan di bawah.

screen-shot-2016-11-10-at-8-16-08-pm

Contohnya jika gaji pokok RM4,000.00, kelayakan adalah RM475,000.00.

Langkah 2 : Pastikan ansuran bulanan Pinjaman tidak boleh melebihi 60% daripada Gaji Pokok/Hakiki semasa. Caranya ialah dengan membuat perkiraan di kalkulator ini. Ansuran bulanan pinjaman akan berubah berdasarkan Nilai Hartanah, Pinjaman yang Dipohon, Umur, Tempoh Pinjaman dan sebagainya.

Contohnya jika gaji pokok RM4,000.00 maka sila buat perkiraan dengan memastikan ansuran bulanan tidak melebihi RM2,400.00 sebulan (4000 x 60%).

Langkah 3 : Harus diingat semua potongan di dalam slip gaji harus lah tidak melebihi 60% daripada Gaji Kasar semasa. Caranya dengan buat perkiraan di kalkulator ini. Ansuran bulanan akan berubah berdasarkan Nilai Hartanah, Pinjam Dipohon, Tarikh Lahir, Tempoh Pinjaman dan sebagainya.

Contohnya jika gaji pokok RM4,000.00 dicampur semua elaun tetap RM750.00 = RM4,750.00. maka sila buat perkiraan dengan memastikan semua potongan termasuk ansuran bulanan Pinjaman Perumahan tidak melebihi RM2,850.00 sebulan (4750 x 60%).

So, kesimpulan nya, untuk memastikan pinjaman anda boleh lulus dengan cemerlang, potongan di dalam slip gaji adalah TIDAK BOLEH melebihi 60% daripada jumlah gaji kasar… jom abam huraikan lebih lanjut berkenaan proses nya pula….

ANDAIKAN,

Amri bergaji RM4,000 dan Harga Rumah Subsale yang ingin dibeli ialah RM 370,000.00. Jadi pengiraan adalah berdasarkan jumlah yang ingin dipinjam spt dibawah :-

Nilai bayaran bulanan rumah haruslah tidak melebihi 60% dari gaji pokok.

Pengiraan sebagai orang AWAM :

Gaji Pokok RM 4,000.00 X 60% = RM 2,400.00

Loan Rumah : RM 370,000.00
Insurans Gadaijanji (MRTA) : RM 13,070.00
Insurans Kebakaran : RM 1,834.16
GST: RM 63.18
Jumlah Pinjaman : RM 384,186.00 selama 30 tahun maksimum
Anggaran Bulanan : RM 1,834.16 / sebulan….

(*PEMBELI LAYAK UNTUK PINJAMAN 100% LOAN KERAJAAN, KERANA JUMLAH ANSURAN BULANAN RM 1,834.16 TIDAK MELEBIHI DARI 60% GAJI POKOK RM 2,400.00 )

*Contoh anggaran pengiraan diatas adalah berdasarkan dari calculator insurans ( SYARIKAT TAKAFUL MALAYSIA) di laman WEB RASMI http://www.lppsa.gov.my/v1/index.php/kalkulator

*Terdapat 3 jenis insurans lain yg boleh dipilih sendiri oleh pihak pembeli selain Syarikat Takaful Malaysia diatas samada ETIQA TAKAFUL BERHAD ,PRU BSN & TAKAFUL IKHLAS,

Syarat- Syarat Asas Untuk Memohon Pinjaman Perumahan Kakitangan Awam LPPSA:

-Kakitangan Kerajaan berjawatan tetap
-Warganegara Malaysia
-Borang permohonan dikemukakan 1 tahun sebelum bersara/tamat perkhidmatan
-Berkhidmat sekurang-kurang 1 tahun
-Telah disahkan dalam jawatan
-Bukan seorang bangkrap @ siberhutang hukuman @ pemakan gaji tidak berkemampuan @ sedang dalam tindakan tatatertib
-Perjanjian jualbeli atau perjanjian pembinaan rumah perlu penyaksian peguam
-Pinjaman bersama suami dan isteri, Pinjaman ambil alih antara suami dan isteri dan Pinjaman dua nama di dalam perjanjian jual beli mestilah disertakan dengan salinan Sijil Nikah atau Pendaftaran Perkahwinan yang diakui sah oleh Ketua Jabatan.

Langkah-Langkah yang perlu di ikuti:

FASA PERTAMA ADALAH SEHINGGA KELULUSAN SAHAJA

Langkah Pertama:

1)Sila isikan (Borang Permohonan Manual) dibawah dan emailkan kembali kpd kami dengan kadar segera berserta maklumat peribadi/latar belakang kerja dan maklumat harta, sila abaikan maklumat yg kurang pasti untuk kami telitikan.
(Setelah maklumat lengkap, kami akan onlinekan bagi pihak tuan bagi menggelakkan kesilapan ketika mengisi borang, terutamanya bahagian maklumat pinjaman dan maklumat harta)

*Setelah selesai borang online tersebut, kami akan share kata laluan kepada peminjam dan meminta setiap peminjam bagi menyemak kembali segala maklumat tersebut dan sekiranya tiada pembetulan sila ikuti langkah kedua dibawah.

(A) Langkah kedua, permohon perlu menyediakan:

1) Borang permohonan/online form (6 mukasurat) asal , selepas proses diatas.
(Melalui website rasmi https://sppb.lppsa.gov.my/v2/)/permohonan online & semakan pinjaman/No kad pengenalan/kata laluan 6 digit akhir kad pengenalan pemohon)

2) Salinan Kad Pengenalan
3) Payslip Terkini
4) Pengesahan Jawatan
5) Pengesahan jawatan ke skim pencen
6) Borang 6
7) Borang 7 ( Jika S&P nama bersama suami )
8) Salinan Sijil Nikah ( Jika S&P nama bersama suami)
9) Borang pengesahan wang Beza ( Jika Ada )
10) Surat Iringan (Seperti Contoh dibawah) yang dialamatkan kepada:

LEMBAGA PEMBIAYAAN PERUMAHAN SEKTOR AWAM (LPPSA)
Kompleks Kementerian Kewangan,
No 9 Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62592 Putrajaya

Valuation Report / Laporan Penilaian Harta (Diselia oleh Jabatan Pernilaian berdasarkan Mukim dan Daerah mengikut Geran Pembeli)

1) Borang 1 (Permohonan Laporan Pernilaian)-Original
2) Salinan Borang online (6 mukasurat)
3) Salinan IC
4) Salinan Surat Perjanjian Jual Beli (S&P)
5) Salinan Geran
6) Surat Iringan

(B) Bagi pihak lawyer yg dilantik, harus menyediakan:

1) Borang 3 (Akujanji Peguam)
2) Salinan Perjanjian Jual beli antara pembeli dan penjual
3) Borang 6 (Akujanji pemohon menanggung rugi bagi penjual yg masih ada mempunyai baki hutang dgn bank)
4) Salinan Geran Tanah
5) Consent letter sekiranya digeran tertulis adanya sekatan kepentingan.
6) Penyata asal baki hutang penjual bersama Bank terdahulu LPPSA (6 month redemption statement)
7) Surat kebenaran menjual / mencagar / menggadai harta yang dibeli oleh penjual dengan pinjaman kerajaan
8) Sijil Carian Rasmi (6 bulan terkini)

*PENTING!
Kesemua Dokumen (A+B) diatas harus disediakan sebelum dihantar kepada Ketua Jabatan masing-masing bagi pengesahan serta cop pengesahan dari Ketua Jabatan.

Suka saya mengingatkan disini, bahawasanya untuk setiap kes Subsales mengambil masa sekitar kurang 2 bulan bagi pengumpulan dokumen sahaja, (baik dokumen dari pembeli mahupun dokumen dari panel lawyer yang dilantik termasuklah urusan melalui Ketua Jabatan masing masing bagi pengesahan dokumen).

*PENTING!
Kesemua Dokumen (A+B) diatas, harus disediakan sebelum dihantar kepada Ketua Jabatan masing-masing bagi mendapatkan Pengesahan berserta Cop Pengesahan dari Ketua Jabatan masing masing, sebelum kesemua dokumen tersebut dapat diserahkan melalui KURIER atau menghantarkan ke PUTRAJAYA untuk KELULUSAN, kecuali untuk anggota TENTERA atau POLIS.

Ini adalah kerana anggota Polis akan terus berurusan terus kepada IPD & IPK masing masing, manakala anggota TENTERA harus menghadiri diri bagi TEMUDUGA BERSAMA PEGAWAI ATASAN di MINDEF JALAN SEMARAK Kuala Lumpur, sebelum pihak MINDEF menghantar ke LPPSA untuk kelulusan.

Suka saya mengingatkan disini, bahawasanya untuk setiap kes (Sub/Sales) akan mengambil masa sekitar kurang 2 bulan bagi pengumpulan dokumen sahaja, (Baik dokumen dari Pembeli,Pemaju,Lawyer termasuklah urusan melalui Ketua Jabatan masing masing bagi pengesahan dokumen) dan akan mengambil masa kurang 3 minggu untuk mendapatkan kelulusan dari pihak LPPSA selepas Laporan JPPH diterima.

Seterusnya semua dokumen tersebut akan disemak sebelum dihantar ke:

1) Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)
2) Jabatan Penilaian Harta Yang Berkenan (JPPH)

Dan ia akan mengambil masa kurang sebulan lagi bagi mengetahui kelulusan kerana Jabatan Pernilaian (JPPH)-
(Bagi setiap rumah yang telah siap) akan datang dalam tempoh 10hari waktu bekerja bagi turun padang utk menilai rumah yang cuba dibeli oleh peminjam. Setelah dinilai, Jabatan Pernilaian akan menghantar email ke LPPSA untuk mengatakan jumlah harga terkini bagi sesebuah rumah yang cuba dibeli dan barulah LPPSA akan meluluskan permohonan rumah berdasarkan nilaian rumah terkini daripada Jabatan Pernilaian (JPPH).

KELULUSAN

Sekiranya lulus, sila kembalikan Borang E (Borang tanda setuju) ke LPPSA secara terus yang mana Borang E tersebut perlu di muat turun melalui sistem SPPB peminjam dan dicetak sebanyak 5 salinan untuk dihantar semula ke LPPSA , Simpanan pihak Peminjam sendiri , Simpanan Pihak Jabatan , Simpanan Pihak Pemaju/Penjual & Simpanan Pihak Peguam .

CAGARAN

Setelah Borang E dihantar dan diterima oleh pihak LPPSA, barulah panel lawyer akan mengelolakan Fasa Kedua selepas kelulusan, yang mana semua proses “CAGARAN” atau bahasa mudahnya (Proses Tukar Milik Keatas nama antara Pembeli dan LPPSA) akan bermula keatas semua dokumen cagaran yang akan diselia oleh panel lawyer yg berwajib.
Anggaran proses ini akan mengambil masa kurang 3 bulan termasuk dengan Fasa pembayaran akhir seperti dibawah.

CLAIMS

Selesai proses “CAGARAN”, Fasa akhir akan berlaku dimana pihak LPPSA akan membayar kepada penjual asal (VENDOR) melalui Panel Lawyer yg berwajib dalam masa yang sama Pihak Pembeli akan mula dipotong gaji sepertimana bulanan yang tertera di Letter Offer masing masing.

Sungguhpun mengambil masa, ini adalah normal proses utk setiap kes subsale untuk kesemua pembeli Perumahan Kerajaan.

 

P/S: Anggaran dari awalan pengumpulan dokumen sehinggalah cagaran dan claims ini akan mengambil kurang lebih 3 +1 bulan sebelum Peminjam adalah pemilik Mutlak bagi setiap unit pinjaman yg lulus bersama LPPSA .

Sekian. Terima Kasih

Disclaimer: sumber rujukan adalah dari bahagian LPPSA dan pengalaman penulis berkaitan urusan permohonan pinjaman di LPPSA.

Share This:

Categories
Rumah Skim Perumaha

Skim MyDeposit : Bantuan RM 30,000 atau 10 Peratus Bagi Memiliki Rumah Pertama

Kerajaan telah melancarkan satu lagi skim baru iaitu MyDeposit yang merupakan satu inisiatif Kerajaan bagi menggalakkan pemilikan rumah oleh rakyat Malaysia. Baik cepat-cepat mohon, dah lulus nak beli rumah cari Abam.

Skim ini disasarkan khususnya kepada gologan M40 ( berpendapatan sederhana bawah 40%). MyDeposit adalah hasil kerjasama JPN dan KPKT. d bawah Mydeposit, peruntukan sebanyak RM 200 juta telah diagihkan bagi tujuan sembagai sumbangan deposit bagi menggalakan pemilikan rumah rakyat Malaysia.

Skim ini menawarkan bantuan deposit antara Rm 3,000 ke RM 30,000 ataupun 10% dari harga jualan. Bantuan yang terendah akan diambil kira. Pembelian rumah adalah tidak terhad kepada rumah swasta baru atau yang lama selagi permohon adalah pembeli rumah pertama bagi satu isi rumah.

program_mydeposit

Pembelian Rumah Pertama

Bantuan MyDeposit hanyalah diberikan kepada mereka yang membeli rumah pertama. Diantara pembelian yang layak adalah

 • Pembelian rumah “Subsale”
 • Rumah mestilah beharga RM 500,000 ke bawah.
 • Pembelian project perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi dari pihak Kerajaan (PPR, RMR )
 • Rumah yang dibeli mempunyai 10 tahun sekatan dari dijual jika mendapat bantuan MyDeposit
 • Bayaran deposit akan diberikan terus kepada akaun Pemaju, Peguam Jual Beli ataupu Penjual Rumah.

LATAR BELAKANG

Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama (MyDeposit) adalah satu produk khusus yang diperkenalkan oleh Kerajaan bagi membantu golongan pertengahan memiliki rumah idaman. Kerajaan telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM 200 juta sebagai sumbangan bayaran deposit bagi pembelian rumah pertama oleh satu isi rumah.

Selaras dengan objektif Dasar Perumahan Negara untuk meningkatkan keupayaan dan aksesibiliti rakyat memiliki rumah, Skim MyDeposit ini dilancarkan oleh Kerajaan melalui Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Permohonan Skim MyDeposit ini telah dibuka secara rasmi pada 6 April 2016. Skim ini merupakan salah satu inisiatif Kerajaan bagi menggalakkan pemilikan rumah oleh rakyat Malaysia.

SYARAT DAN KELAYAKAN PERMOHONAN MyDeposit

KPKT akan melaksanakan penapisan pemilihan permohonan yang diterima berdasarkan kelayakan berikut :

Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun ketika permohonan dibuat dan tiada umur maksima ditetapkan.
Permohonan ini adalah bagi tujuan pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah.
Pendapatan kasar dari RM3,000 sehingga RM10,000. Pendapatan kasar bulanan termasuk semua bentuk ganjaran hasil daripada pekerjaan atau perniagaan (upah, gaji, komisyen, bonus, elaun dan lain-lain) .
Pemohon mestilah mempunyai kelayakan untuk membuat pinjaman perumahan dengan mana-mana institusi pembiayaan. dan
Pemohon yang layak akan diberikan kelulusan bersyarat dengan tempoh 30 hari untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli rumah yang hendak dibeli.

KRITERIA PEMBELIAN PROJEK PERUMAHAN YANG DIBENARKAN

Pembelian projek perumahan yang dibenarkan dibawah Skim MyDeposit ini adalah seperti berikut :

 • Projek perumahan baharu yang berlesen atau perumahan pasaran sekunder (subsale).
 • Harga pembelian adalah RM500,000 dan ke bawah; dan
 • Kelulusan pembelian bagi projek-projek perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi insentif dana Kerajaan.

DOKUMEN SOKONGAN

Senarai dokumen sokongan yang perlu dimuat naik di Sistem MyDeposit :

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan.
 • Salinan surat nikah/sijil nikah (Jika berkenaan).
 • Salinan kad OKU/surat pengesahan OKU (Jika berkenaan)
 • Salinan surat akuan sumpah bekerja sendiri.
 • Salinan surat pengesahan majikan.
 • Salinan penyata gaji terbaru
 • Salinan penyata KWSP atau penyata cukai pendapatan
 • Salinan surat pencen( Jika berkenaan)
 • Muat naik salinan kad pengenalan/MyKid/sijil kelahiran
 • Salinan surat tawaran /pengesahan daripada pemaju/penjual.
 • Salinan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat(CCRIS) pemohon dan pasangan.

Untuk permohonan online : http://sprn.kpkt.gov.my/sprn/

HUBUNGI

Cawangan Pengurusan Perumahan( MyDeposit )

– 03-8891 4025/ 03-8891 4054/ 03-8891 4012/ 03-8891 4062/ 03-8891 4460
Melalui emel
[email protected]

Share This:

Categories
Hartanah Pemilikan

Jenis-Jenis Hakmilik Hartanah

Ramai yang keliru dengan status hakmilik hartanah apabila membeli rumah kerana bila surat hakmilik atau geran dikeluarkan ia merupakan Hakmilik Sementara. Maka timbullah persoalan demi persoalan antara yang popular kenapa Hakmilik Sementara bukan Hakmilik Tetap?

Abam selaku Ejen Hartanah Eklusif akan menerangkan secara ringkas jenis-jenis hakmilik dan sekaligus menjawab persoalan diatas.

Jenis-Jenis Hakmilik Hartanah

Antara jenis-jenis hakmilik yang ada adalah seperti berikut:

1. Hakmilik Sementara

Hakmilik Sementara ialah sebelum Hakmilik Tetap dikeluarkan. Perbezaaan utama keduanya ialah tanah hak milik sementara belum diukur secara halus. Walaupun begitu ia memberi hak yang sama kepada seseorang pemilik seperti hakmilik tetap. Hakmilik sementara tidak boleh dipecah lot, pecah sempadan atau pecah bahagi. Biasanya kita dapat melihat dalam hakmilik ditulis dengan rengkas seperti berikut :

i) HS(D) – Hakmilik Sementara yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Hakmilik Negeri.
ii) HS(M) – Hakmilik Sementara yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah.

2. Hakmilik Tetap

Hakmilik Tetap akan dikeluarkan setelah ukuran secara halus dibuat mengikut Seksyen 396 (Kanun Tanah Negara). Biasanya kita akan dapat melihat singkatan tulisannya seperti berikut:

i) Pajakan Negeri/Geran Negeri – Hakmilik Tetap yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Hakmilik Negeri. Hakmilik ini disimpan dan berurusan di pejabat ini.
ii) Pajakan Mukim/Geran Mukim – Hakmilik Tetap yang dikeluarkan oleh pejabat tanah.

3. Hakmilik Pejabat Pendaftar dan Hakmilik Pejabat Tanah.

Hakmilik Pejabat Pendaftar adalah tanah-tanah Pekan dan desa yang melebihi 10 ekar ke atas. Manakala Hakmilik Pejabat Tanah adalah tanah-tanah desa yang kurang daripada 10 ekar.

4. Hakmilik Srata

Hakmilik ini dikeluarkan terhadap bahagian dalam sebuah bangunan (yang mempunyai dua tingkat atau lebih) yang telah dipecah bahagi biasanya kediaman ini disebut kondominium,pangsapuri,apartmen dan nama-nama lain lagi.

5 Surat Akuan.

Ia merupakan dokumen hakimilik yang memberi kuasa kepada seseorang untuk menduduki tanah negeri sementara menunggu pendaftaran hak milik.

6. Hak Milik yang lain.

Tanah juga dipegang di bawah Enakmen Pemegangan Adat (Melaka dan Negeri Sembilan), Ordinan Orang Asli dan Akta Tanah Berkelompok.

Harap korang paham la apa yang Abam sampaikan tak paham komen je kat bawah nanti Abam jawab. Akan datang Abam akan ceritakan apa itu Freehold dan Leasehold pulak. Untuk sementara kita hold on dulu.

En Am
0136292133

Senior Real Estate Negotiator (REN 14061)
Weise International Property Consultants Sdn Bhd
Email: [email protected]
FB Pages : Hartanah Idaman.my

Share This:

Categories
Uncategorized

Prakata : Apakah Itu Rumah ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera sebagai pembuka kata. Alhamdulillah setelah lama tertangguh akhirnya mempunyai kesempatan untuk memulakan penulisan di blog ini.

Sesungguhnya amatlah biadap dan kurang ajar jika sebuah permulaan tidak dimulakan dengan suatu mukaddimah atau pembukaan yang beradab dan sopan, sangat tidak kena dengan tatasusila kita sebagai orang Timur.

Di Facebook sudah dibiasakan diri dengan kata ganti nama Abam jadi di sini pun Abam akan menggunakan kata ganti nama tersebut. Nama Abam yang sebetulnya Amrillah Najmin seorang Real Estate Negotiator (REN) atau dalam bahasa popularnya Perunding Hartanah atau Ejen hartanah.

Ada yang mendefinisikan REN ni sebagai golongan professional yang bertindak sebagai orang tengah di antara pembeli dan pemilik hartanah. Jadi yang setepatnya bagi Abam, kerja Abam jual rumah la sebenarnya yang sudah hampir 3 tahun di kerjakan sepenuh masa.

Oleh kerana tidak mahu jadi orang tidak beradab, untuk permulaan ini Abam malas nak cerita pasal apa itu REN? Bagaimana nak beli rumah? Jenis-jenis rumah. Bagaimana nak buat loan rumah? itu semua Abam kan ceritakan dalam post yang mendatang jika Abam rajin.

Untuk permulaan Abam nak cite Apakah Itu Rumah?

Apakah Itu Rumah

Rumah merupakan keperluan setiap insan, dalam pengertian yang luas rumah bukan haya struktur sebuah binaan tetapi rumah merupakan tempat kediaman untuk manusia memenuhi syarat-syarat kehidupan mengikut lapis kehidupan masyarakat bagi meneruskan kelansungan hidup.

Rumah juga boleh dimengerti sebagai tempat perlindungan, tempat menikmati kehidupan, beristirehat dan bersuka ria bersama keluarga. Penghuni rumah juga memperoleh dan merasai kesan pertama kehidupan di dunia ini bermula dirumah (walaupun korang lahir di hospital).

Dari rumah jugalah bermula kehidupan bermasyarakat dimana di rumahlah berlakunya proses sosialisasi pada saat seorang individu mengenali norma dan adat sebuah kehidupan bermasyarakat.

Kerana penghuni yang merasai ketenangan, kesenangan dan kebahagiaan dirumahlah wujudnya kata-kata keramat berikut “RUMAHKU SYURGAKU” dan bagi mereka tidak merasai nikmat tersebut dan merasa sengsara dirumah itulah dipanggil KERUNTUHAN RUMAH TANGGA.

Tesaurus Rumah (kata nama) yang Abam petik dari Dewan Bahasa dan Pustaka.

1. Dalam konteks  kediaman
Bersinonim denganpanti, bait berek, rumah pangsa, pangsapuri, kondominium, apartmen, rumah teres, rumah berkembar, banglo, vila,

2. Dalam konteks rumah tradisional
bersinonim dengan rumah limas, rumah Minangkabau, rumah Melaka, rumah kutan, rumah bumbung limas, rumah tiang enam, rumah serambi Pahang, rumah Temuan, rumah Semai, rumah Jakun, rumah panjang,

3. Dalam konteks institusi
bersinonim dengan rumah kebajikan, rumah orang-orang tua, rumah anak yatim, rumah kanak-kanak cacat,

4. Dalam konteks komersil
bersinonim dengan rumah rehat, rumah tumpangan, rumah persinggahan, rumah urut, rumah sundal, rumah judi.

Panjang benor dah rasanya Abam taip, harap dapat faham la apa Abam tulis maklum la, ini lah pertama kali Abam menulis sepanjang ini buat seumur hidup. Jangan kecam Abam, Abam tak quad. Jadi kesimpulannya nak beli rumah carilah Abam.

En Am
0136292133

Senior Real Estate Negotiator (REN 14061)
Weise International Property Consultants Sdn Bhd
Email: [email protected]
FB Pages : Hartanah Idaman.my

Share This: